Alla föredrar inte en husvagnssemester – somliga tycker tjusningen med tältning är att man får mer frihet över att kunna sätta upp tältet i stort sett varsomhelst och sedan kunna packa ihop det och ge sig av närsomhelst. En husvagn kräver mer planering när man ska packa ihop allting. Ett tält är mycket praktiskt om du till exempel ska ge dig ut på cykelsemester och vill slippa ha en massa packning. Ett mindre tält går då att vika ihop och lägga in i en påse för att sedan packa upp det igen när kvällen nalkas. Är det däremot ett vildmarksäventyr du är ute efter, så kan det behövas en lite mer noggrann planering.

Välj rätt tält för omgivningenImage result for Viktigt när du tältar

Ska du sova själv i tältet eller ska det delas med flera? I så fall gäller det att skaffa ett tält som har tillräckligt med plats så att ni kan vända er om under natten utan att slå i varandras huvuden eller liknande. Dessutom bör det anpassas till omgivningen. Olika tält skiljer sig åt – inte bara vad gäller storlek utan också vad gäller material, utformning och funktion. Ett tält som ska användas i kalla klimat bör hålla värmen ordentligt och stå emot blåst, medans ett tält under varma sommarmånader, bör kunna “andas”. Vissa billiga tält gör att det blir extremt fuktigt, vilket gör att det blir både varmt och obehagligt att vistas däri.

Tänk på sovsäckens betydelse när du tältar

Även om tältet spelar stor roll, så är valet av sovsäck minst lika viktigt. En sovsäck som håller värmen är viktigt under kyla medans en tunnare sovsäck kan användas i varmt klimat. Sovsäckar finns i flera material och det finns de som klarar kyla ända ned till tiotals minusgrader. En dunsovsäck är ett bra tips om du vill ha liten packvolym, samtidigt som den klarar kyla bra.