Konsten att tälta tryggt

Att campa är ett enkelt och roligt sätt att komma ut i naturen, men det kan vara svårt att veta var man ska börja när det kommer till att välja tält. Vissa avstår helt enkelt från att sova ute i friska luften, och föredrar fyra väggar och tak på sin campingplats. Men att tälta behöver inte vara så komplicerat, bara man gör lite enkel efterforskning.Image result for Konsten att tälta tryggt

Det första man bör tänka på är vilken typ av tält som bäst passar ändamålet. Kommer campingen ske på en välskött campingplats, eller fritt ute i skogen? Vilket typ av väder behöver i så fall tältet klara av? Är det torrt och soligt behövs det inte mycket för att sova bekvämt ute i skog och mark, men visst är det skönt att sova i vetskapen att lite regn inte kommer förstöra semestern. Därför är det en god idé att välja ett tält som består både av ett inner- och yttertält. Det extra utrymmet mellan tältdukarna hjälper fukt som uppstår under natten att avdunsta, och på så vis slipper man kondens på tältväggen om morgonen. Luftcirkulationen blir också bättre, vilket bidrar till ett mer trivsamt klimat.

Storleken på tältet är förstås också viktigt att tänka över, både med hänsyn till utrymme, men också vikt och mått när det kommer till transport. Den som åker hela vägen till tältplatsen med bil kan kosta på sig en betydligt tyngre modell, medan den som tänkt bära tältet på ryggen behöver ha något smidigare. En populär tälttyp för vandraren brukar vara tunneltält, vilket är lätt både att sätta upp och bära med sig. För ett större sällskap, som inte behöver oroa sig för tältvikten, är en tältkåta ett bra alternativ.

Att tälta på vintern innebär andra utmaningar, men med rätt utrustning blir även den campingen en njutning. Det man ska minnas är att tältet inte är till för värme, utan är ett skydd. Sörj för god ventilation, så får sovsäcken bidra med värme.