För den som vill campa lite hur som helst, i centrala Paris eller nån annan intressant plats utan att det ska behöva kosta mer än några kronor i parkeringsautomaten finns det en väldigt listig metod att använda sig av; man husbilsinreder helt enkelt en lätt lastbil. En lastbil är registrerad som just lastbil och en sådan behöver (så länge man inte blir påkommen) inte parkeras på någon ställplats för husbilar. Kruxet kan ju vara det där med energin men det kan man lösa enkelt med lite fantasi. Solpaneler på taket är en sån lösning som gör att man inte behöver tillföra nån yttre energikälla så länge solen fyller på bodelsbatteriet. Riktigt listigt.

Det finns flera anledningar som gör att detta är ett smart sätt att campa på. Den nya husbilsskatten är en av anledningarna. Den dImage result for Kamouflerad husbilrabbar dem som köper nya husbilar och avgiften blir klart kännbar vilket innebär att detta med husbil inte blir alla förunnat – av ekonomiska skäl. Men som sagt, det finns ingen anledning att misströsta. Bygg din egna husbil.

Att inreda en lastbil genererar cirka 160 timmars arbete får man räkna med. Det beror naturligtvis på hur noggrann man är under bygget och vilken inredning man väljer. Att vinterbona sitt husbilsbygge är en bra ide. En vinterbonad lastbil kan utan vidare hålla värmen ner till minus 30-grader så länge man har ett element som värmer utrymmet. Vintertid behöver man dock en yttre energikälla och kan behöva hyra in sig på en camping – men poängen är att det kan vara värt att vinterbona sin kamouflerade husbil och då får man alltså räkna med cirka 160 timmars arbetstid.

Det roliga med att göra sitt eget husbilsbygge är att det finns ingen gräns på hur man ska inreda bilen mer än den egna fantasin. Vill man ha hjälp med idéer och uppslag samt instruktioner på hur själva bygget går till finns det gott om material på till exempel Youtube.